Morten Fabricius | Rebild Kulturskole Skip to main content Skip to footer

Morten Fabricius

Slagtøjsundervisning:
Inden man kan komme til at spille sammen med andre, er man nødt til at lære at spille på sit instrument. Det kræver, at man udover den ugentlige undervisning på kulturskolen øver sig derhjemme - måske ikke hver dag, men i hvert fald et par gange om ugen. Derfor bruger jeg også en stor del af undervisningen på at vise eleverne, hvordan de skal øve sig.  

En lektion i slagtøj kan forløbe på flg. måde: 
- Vi starter med at spille det, som eleven har øvet på siden sidst.  
- Derefter gennemgår vi de nye rytmer/melodier/øvelser, som eleven skal øve på til næste lektion. 
- Hvis der er ekstra tid, finder vi nogle numre på f.eks. YouTube, som eleven kan spille til. Det sker også, at vi øver på noget, som eleven selv har fundet – måske noget de spiller i skolen. 
 
Da der ikke er noget pensum, tager jeg udgangspunkt i elevens niveau og forsøger at tilrettelægge undervisningen på en sådan måde, at eleven er glad for at komme til undervisning og tryg ved mig som lærer. Fagligheden er vigtig, men vi skal også ha’ det rart og hyggeligt sammen. 
Det kan være nødvendigt, at forældrene hjælper og motiverer deres børn til at øve sig. Især de yngste. Men husk – ”gulerod er bedre end pisk og det er lysten, som driver værket”. Det skal være sjovt og hyggeligt at spille. Det er vigtigt, at eleverne er forberedte og motiverede, når de kommer til undervisningen. Dvs. at de har øvet sig og har deres noder og stikker/køller med. 

Erfaring: 
Jeg underviser i slagtøj og begynderklaver og er en af de ”ældre” her på Rebild Kulturskole. Jeg har undervist i over 40 år. Siden 1982 på Støvring Kommunale Musikskole, som i 2007 kom til at hedde Rebild Kulturskole.  Siden 1997 har jeg været dirigent og orkesterleder for Marimbas tidligere Støvring Marimbas. Jeg er også leder af de to andre slagtøjsgrupper i kulturskolen – Ritmos Calientes og Rebild Drumliners.
  
Uddannelse: 
Jeg er uddannet på Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, hvorfra jeg i 1989 dimitterede som ”statsprøvet” musikpædagog i slagtøj.  Selvom det er en klassisk uddannelse med fokus på de klassiske slagtøjsinstrumenter og klassisk musik, har jeg altid spillet trommer i mange rytmiske sammenhænge. Lige fra jazz til pop/folk/rock. 

Baggrund: 
Jeg lagde kimen til min ”musikalske karriere” i FDF’ orkestre i Viborg, hvor jeg fik rigtig mange musikalske oplevelser og kammerater. Derfor brænder er jeg også for orkesterarbejdet og arbejder på at gøre eleverne sammenspils-parate, så de kan komme til at spille i nogle af de mange sammenspilsgrupper, vi har i kulturskolen. Blandt andet Marimbas, Rebild Drumliners og vores ad hoc sambagruppe Ritmos Calientes. Udover kulturskolens sammenspilsgrupper er der også mulighed for at komme til at spille med NUS (Nordjyllands Ungdoms Symfoniorkester)